čtvrtek 4. července 2013

Safe&Sound {Cams}

Safe&Sound 

                                                                       Jednodielovka

 


Očami rýchlo prebiehal riadky. Čierne písmená vytlačené na žltkastom papieri tvorili slová, vety plné klamstiev. Už dávno stratil vieru  v to, že sa ešte niekde dočíta pravdu. A predsa. Otočí stránku a pozrie si program v televízore. Aspoň v tejto časti nemajú kde klamať, aj keď reklama pichnutá v stĺpčeku  s programom neznie sto krát dôveryhodne. 

Odpije si  z čaju, ktorý má položený na stole. Jemná, lahodná chuť mu pohladí jazyk. Keď skončí svoj ranný rituál – jediný  ktorý ešte dodržiava -  odprace sa do kúpeľne. Postaví sa k umývadlu .Chladná podlaha ho donúti postaviť sa na koberček. Naberie studenú vodu do dlaní  aby si opláchol tvár. Kvapky vody stekajú po jeho koži. Pomaly sa dostávajú ku krku  kde ho jemne zastudia , cestu ďalej im však zabráni  uterák.
Rýchlo si vydrhne zuby a snaží zabudnúť na  to, čo pred chvíľou videl v zrkadle. Biela pokožka pôsobila takmer priehľadne. Lícne kosti vystupovali z pokožky. Popraskané pery, ktoré neboli bozkávané hádam celé veky. Vlasy, inokedy kučeravé tvorili teraz niečo ako hniezdo. 

Zdesený vybehne z kúpeľne. Namieri si to priamo do spálne, aby sa mohol zase zvaliť do postele.  Na dnes mal iné plány, ale to , čo videl v zrkadle ho donútilo zostať  doma. Nemieni vychádzať na verejnosť až taký zničený.   A za to všetko môže jedno sklamanie, jeden človek, milión pocitov...

Usalaší sa vo svojej posteli. Keď tak rozmýšľa, asi by mal oprať. Konečne sa trochu rozhýbe a spraví niečo užitočné. Už dlho nespravil väčší pohyb, okrem prechodmi medzi posteľou, kuchyňou a záchodom. Človek by čakal, že hviezda jeho rozmerov bude vymetať každú akciu. Dobrovoľne.

 Je týždeň, keď ho managment posiela na akcie  len preto aby sa všetci uistili  že je ešte v poriadku, že sa neobesil v kúte  alebo tak niečo. Moc nepočúva to  čo mu ostatný o tejto situácii hovoria. Manažment, fanúšičky. Aké úbohé...A možno, je to len jediný dôvod prečo sa ešte stará o to aby prežil. Aby sa naozaj neobesil v kúte...

Sedí v svojej posteli a stále hľadá plán ako zamestnať svoj mozog dnes. Nakoniec aj tak zvíťazí len pozeranie sa na bielu stenu. Nič na stene mu tak dokonale pripomína to  nič v jeho srdci, ktoré sa odráža aj  v jeho očiach.

 Slnko pomaly  zachádza za obzor. Izbu ovládne tma. Neobťažuje sa zasvietiť. Načo. Už nemá dôvod, prečo by to robil. Má rád tmu, je čierna a to mu pripomína vlastný život.  Nechce vidieť svet, a nechce aby svet videl jeho  a nato je tma ideálnym spoločníkom.  Prejde do kútu miestnosti. Cíti sa tam bezpečne.  Chránia ho dve steny, ktoré tak veľmi pripomínajú jeho ramená.

Zapozerá sa do tmy. Pomaly začína rozoznávať obrysy vecí  v miestnosti. Vidí rozhádzanú posteľ, otvorenú skriňu, okno cez ktoré prenikali svetlá z ulice. Ľudia už pomaly začali vychádzať von. Počuje ruch noci. Motory áut, hlasnú hudbu rinúcu sa  z miestneho klubu. Kedysi by vyšiel von a pridal by sa  zabávajúcim sa ľuďom, ale odkedy z jeho života odišiel on, všetko stratilo zmysel. 

Prvýkrát, keď si Harry uvedomil, že nikto už nebude tak ako predtým bolo, keď čítal všetky tie správy na twitteri. Všetky tie rozprávky o tom, ako je  jeho chlapec šťastný z inou. Všetky tie klamstvá, ktorým oni tak zbabelo verili. Klamstvá, ktoré produkoval on sám. Tie, ktorými súčasťou bol on, jeho chlapec a to dievča. Ach, aký bol len blbý, keď si myslel, že sú to len klamstvá. A potom, keď ho Louis sklamal kvôli nej, kvôli tej, ktorá mala byť falošná, ale nie je. 

V hlave  sa mu vynorí zvláštna myšlienka. Na prázdnej stene si snaží vybaviť Louisovu podobizeň.  Začne tvárou. Ako prvé sa mu vynoria oči. Tie dve sivé nekonečné studničky, do ktorých padal znova a znova. Len z jeho pohľadu vedel vyčítať  emócie ukryté v Louisovi, v tom chlapcovi, ktorého tak miloval. Predtavuje si Louisove rysy tváre, každú krivku, každý záhyb pozná tak dokonalo. Pery – dve ružové linky, ktoré dokážu vyčarovať úsmev. Ten úsmev, ktorý mu spôsoboval motýlikov v bruchu. Ale dokážu aj bozkávať, vášnivo, jemne, dravo...

Na túto tvár sa dokázal pozerať hodiny, a dokázal by sa pozerať  ešte roky, storočia, tisícročia. Čo by len teraz dal aspoň za minútu takéhoto pohľadu.  Čím viac rozmýšľa nad každým detailom jeho tela, tým viac sa mu chce ležať v jeho náručí. Zase spokojne oddychovať, zase sa cítiť milovaný. 

Keď na stene vidí jeho dokonalú tvár pokračuje a vybaví si hruď.Presne tú, ku ktorej si ju Louis pritúll, keď bol smutný, keď potreboval miesto v ktorom sa bude cítiť v bezpečí.  Nečinne tak ležával obmotaný Louisovými rukami.Počúval tep jeho srdca a to bolo pre neho to najkrajšie čo v živote počul. Ten pravidelný zvuk, ktorý vydávalo jeho srdce a to vtedy ešte bilo pre Harryho  a nie pre to dievča.

Vybaví si celé jeho telo. Pozná každú jeho časť, každý záhyb, líniu jeho tela.  Toho tela, ktoré pre neho ešte stále znamená tak veľa.  Dokonca si dokáže vybaviť aj jeho vôňu. Nebola to vôňa jeho šampónu alebo vody po holení ale jeho vôňa. To, čo vyžarovalo z jeho tela a voňalo krajšie ako hociktorý parfúm na tejto planéte, presne to si dokázal vybaviť. 

Možno si mohol pozrieť fotky, ale tie v jednom z jeho mnohých momentov depresie spálil. Mohol si ich nájsť na internete, ale aj tak by skončil pri fotkách toho šťastného páriku.

Hlavu oprie o stenu a nahlas vydýchne.  V nej mu malý hlások šepká, že to nesklamal on  ale Louis. Lenže aj fakt, že Harry nesklamal nezmierni  to  že tu nie je. Zožiera ho samota. Nech navonok vyzerá akokoľvek dobre upravený  vo vnútri je úplna troska. Diera v jeho srdci nezmizne asi nikdy, prázdno v jeho hlave už nezaplní nikto. 

Imaginárny Louis na bielej stene, ako keby sa prebúdzal. Ak nenájde iný spôsob ako byť s ním, iba sny, chce snívať naveky. 
Ten dokonalý obraz na jeho stene ako keby ho sledoval  každý jeho pohyb. Harry sa natiahne pre pohárik vody na jeho stole.  Zdá sa mu, že imaginárny Louis na jeho stene sledovuje každý jeho pohyb. Dve sivé oči, tak hlboko vryté v Harryho mysli na neho stále pozerajú. Vždy mal bohatú fantáziu, ale nikdy nevedel, že ho doženie k šialenstvu. 

Jeho predstava sa zrazu začne hýbať viac a viac. Imaginárny priateľ nahne ruku smerom k Harrymu.  Louisove pery sa trasú, ako keby chceli niečo povedať, ale nemôžu – sú nemé. Harry chce pocítiť svoju  ruku na tej Louisovej, ale nemôže, tá ruka totiž neexistuje. Je nehmotná, výplod jeho fantázie. Dokonalá ilúzia. 

Pohár z vodou, ktorý zviera   v rukách  mu zrazu vypadne na zem, ale nerozbije sa. Možno...Harry zdvihne pohár a čo najsilnejšie ho zovrie. Musí sa veľmi snažiť, aby sa na ňom objavili praskliny. Jemné sklo pod tlakom jeho rúk zrazu  pukne. Harry sa diví, kde sa  ňom berie toľko sily, v posledných dňoch hádam ani nejedol. Jediné čo spadlo do jeho žalúdku bol čaj  a trocha vody. Prestal vnímať hlad, presne tak ako  prestal vnímať svet. 

Boli momenty, keď chcel smútok utopiť v alkohole. Boli momenty, keď sa chcel usmiať a povedať si, že všetko bude dobré. Ale klamstiev mal už dosť, nezvládol by klamať sám sebe.
Ak chcel bolesť zašiel za tatérom. Nechal si vytetovať niečo, čo mu túto bolesť bude pripomínať naveky. Ale tetovania, či malé, či veľké mu nestačili. Túto bolesť sa už naučil zvládať. Ak bol utlmený liekmi nevnímal ju a to mu prekážalo.

Bruškom prsta prejde po ostrej hrane črepiny. Jemne sa  mu zarezne do pokožky. Kvapky krvi sa vyderú na pokožku jeho prsta. Jazykom prejde  po malinkej rane a ucíti chuť krvi. Jeho krvi. Má slanú, železitú chuť. Možno keby...
Črepinu obracia v ruke. Sleduje jej  štruktúru, študuje  ju proti svetlu, ktoré  sa dovnútra dostává pomocou pouličných  lámp.  Priloží si ju na zápästie. Len jemne, ako keby iba hladkal pokožku. Telom mu prejde zvláštny pocit pokoja. Azda to znamená, že jeden pohyb mu daruje večný kľud? Alebo je to varovanie? Kto by si na neho spomenul? Kto by tu bol pre neho teraz? Odpoveď dobre pozná. 

Pritlačí. Črepinka, tá pomerne neškodná vecička sa mu zareže hlbšie do kože. Zafarbí sa na červeno. Krv mu steká popri črepinke, po tetovaniach na jeho ruke. I can´t change. Ešte aj vlastné telo ho klame. Čo to bolo za Harryho, ktorý si nechal vytetovať takú blbosť?   Kúsok skla presunie trochu vyššie k tetovaniu. Spraví jeden rýchly pohyb cez písmeno t. Ako keby sa od toho miesta šírila zvláštna bolesť.  Je to pre neho nový pocit. Takmer slastný. Konečne má pocit uvoľnenia. Cíti tú bolesť, ktorá mu hladí pokožku. Zbehne mu dole chrbtom, konečne to čo doteraz držal v hlave, to čím týral mozog môže ucítiť na vlastnej koži a to doslova. 

Je to iná bolesť ako tá, ktorú vytvára ihla na tatérovom stroji. Možno preto, že sám je tvorcom tejto bolesti.
Pozoruje stekajúcu krv. Jej farba je v tme skreslená, takže nedokáže určiť jej odtieň. Potôčiky krvi sa zlievajú do riek a tie na Harryho podlahe vytvoria more krvi. Fascinuje ho.
Krv. Jeho krv.  Steká mu po ruke a Harry zakrátko umrie. Kde sú teraz?  Všetci  ktorý  si myslia, že ho poznajú? Tak kde sú teraz? Média s neho spravili novú osobu. Dali mu masku, dali mu charakter ktorý mu nepatrí.

Z posledných síl sa zosunie  takže teraz mu o stenu zostala opretá iba hlava. Stále sleduje krv, ktorá sa mu vpíja do už aj tak špinavého oblečenia. Jeho krv. Po líci sa mu skotúľa slaná slza. Stratil takmer všetko, tak prečo nestratiť aj to posledné čo  mu zostalo  – vlastný život?  Zatvorí oči a počká si na smrť. 

Pochádza pomaly. Ako keby vyčkávala. Dáva Harrymu príležitosť znova sa postaviť na nohy. Je milosrdná a Harry – ten chlapec, ktorý miloval, odpúšťal, trpel... – jej ponuku neprijíma. Chce umrieť.
Počuje zvuky, hlasy. Nedokáže ich zaradiť, ale jeden predsa spozná. Ten hlas, ktorý mu hovoril, aký je dôležitý, ten hlas, ktorý počul v noci ako posledný a ráno ako prvý. Louisov hlas sa zrazu stráca, mizne, odchádza tak ako Harryho život.  

Nad ochabnutým telom za nakláňa chlapec. Ten chlapec, ktorý Harryho dostal do tejto situácie, ten chlapec, ktorý miloval tak, že dokázal odísť. Ten chlapec, ktorý bude ľutovať. Roztrasenými perami mu pobozká čelo. Po líci mu stečie slza. Vyberie sa hľadať niečo, čím ho očistí. Zo skrine vyberie handru, namáča ju v horúcej vode. Vráti sa naspäť k telu. Handru jemne prikladá na zakrvavené miesta. Čistí jeho telo. Zvliekne mu tričko a vyčistí mu miesta na ktoré presiakla krv. Šeptá mu slová na rozlúčku. Vie, že ich už nepočuje, ale dodáva mu to zvláštny pocit pokoja.  Slová prejdú do piestne, ale tá sa mu zasekne v hrdle. Pozrie sa do jeho tváre bez života. Pohladí Harryho studené, prepadnuté  líce. Ruky sa mu trasú, slzy mu padajú na košeľu a vsakujú sa do nej. Pery sa mu trasú, ale nedokážu vydať ani hlások.
„Spi sladko....“ povie nakoniec a slzy mu ovládnu tvár.

Žádné komentáře:

Okomentovat